Gurkha Historia

Efter Nepal utkämpade ett flertal mindre slag med Brittiska kolonialmakten i Indien mellan 1767-1815 så enades man att en del av befolkningen, som då inte kallades Nepaleser men Gorkhalis, och där utav Gurkhas, fick rekryteras av Britterna för deras armé i Indien. Detta blev mycket populärt och Gurkharegementen imponerade stadigt Britterna och fienden. Dom kallades för Bravest of the Brave och detta då Gurkha regementen alltid var i fronten och kämpade på alla håll Brittiska riket i Indien spridde sej, från Afghanistan till Burma, från Kina till Borneo.

Under första och andra världskriget så tog nästan ½ million värvning inom Gurkhas och vann ett flertal Victoria Cross medlajer, den högsta medaljen för tapperhet inom det militära. Med deras böjda kniv (Khukuri, ett stort leende och mod var Gurkhas aktiva bland annat i mellanöstern, Frankrike och Flandern, Nordafrika, södra europa förutom i sydostasien.

Efter andra världskriget och Indiens självständighet så delades regementen upp mellan Britterna och Republiken Indien. Idag så finns det officiella Gurkharegementen inom Brittiska, Indiska och Nepals militär, samt inom Singapores poliskår.

Brittiska Brigade of Gurkhas.


Indiska Gorkha Brigade.


Singapore Gurkha Contingent.

The Gurkha Contingent (GC) of the Singapore Police Force


Brunei Gurkhas.


Hong Kong Gurkhas (upplöst 1997).

Hong Kong Gurkha Police.